Juliana munten zijn erg populair onder de Nederlandse bevolking. Op het Internet zijn er grote verzamelingen munten te vinden van de munten van Juliana.

Over Koningin Juliana
Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, Hertogin van Mecklenburg en Prinses van Lippe-Biesterfeld om precies te zijn. Maar wie was Koningin Juliana precies?

Koningin Juliana werd geboren op Paleis Noordeinde. Na een aantal miskramen van Wilhelmina bestond de schrik dat er geen troonopvolger zou zijn. De geboorte van Juliana was dan ook een grote opluchting voor velen en er werd groot feest gevierd. Op 7 januari 1937 trouwde Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Ze vestigden zich op Paleis Soestdijk.

De komst van Bernhard in Juliana’s leven betekende op allerlei fronten een keerpunt voor Juliana. In de eerste jaren van hun huwelijk zorgde Bernhard ervoor dat Juliana radicaal brak met de kleinburgerlijke levensstijl waarin zij opgevoed was. Beginnend met hun huwelijksreis nam Bernhard Juliana voor het eerst mee naar de grote steden van Europa, liet haar kennismaken met de moderne mode en stijl van opmaken, het leven in de wereld buiten het relatieve dorp Nederland. Juliana begon zich in deze periode voor het eerst te kleden als een mondaine vrouw en niet langer als een sprookjesprinses voor de camera of een halve, Hollandse boerin als zij niet voor het publiek verscheen.

Munten Juliana
Hierdoor is het prachtig om een muntenverzameling uit de regeringperiode Koningin Juliana te hebben. De munten varieren tussen de jaren 1954 en 1980. In deze jaren zijn er tientallen soorten munten gemaakt met daarop het hoofd van Juliana.

Op 13 augustus 1954 kwam er naast de invoering van; de stuiver, het dubbeltje, en het kwartje met de beeltenis van Koningin Juliana, er nu ook zilveren guldens en rijksdaalders. Van twee oude zilveren guldens kunnen bij insmelting 3 nieuwe gemaakt worden. De dikte van de nieuwe gulden is 2/10 mm minder dan de oude, die ongeveer 2 mm dik was.

In 1966, 1967 werd de zilverprijs op de internationale markt steeds hoger, zodat de zilver waarde van de rijksdaalder en de gulden boven de nominale waarde kwam te liggen. Daarom is de muntwet op 13 juli 1967 gewijzigd. Hierin is de grondstof voor de gulden en rijksdaalder veranderd van zilver naar nikkel.

Hieronder zie je een proef van de Nederlandse Gulden op een plaat. Na de munten van Koningin Juliana kwam Koningin Beatrix aan de macht en werden er munten van haar gemaakt.

munten juliana

Tags: , , , ,